Vertrekpunt voor grote luchtballonnen

Kom eens kijken!

In het Schollebos stijgen in de zomer op de grote speelweide bijna wekelijks luchtballonnen op, soms wel 5 na elkaar op dezelfde avond! De passagiers hebben al lang van te voren hun plekje in de mand gereserveerd.

Een geweldig gezicht als een luchtballon met enorme de hoogte in gaat. Wil je als toeschouwer eens het vertrek van dichtbij meemaken? Kom gerust langs en bekijk alles vanaf een veilige afstand.

Er zijn meerdere luchtballonorganisatie die – alleen als het weer het toelaat – starten vanuit het Schollebos. Het tijdstip? Meestal in het begin van de avond en het hangt af van het weer en de temperatuur van die avond.

Er is altijd een speciaal moment dat de ballonen kunnen worden opgelaten.. Gewoonlijk ergens tussen 19.00 uur en 20.00 uur is er een praktisch moment voor een goede start. Sterke mannen trekken aan de touwen om de steeds groter wordend ballon op zijn plaats te houden, de gasbranders doen sissend hun werk en verwarmen de buitenlucht in de ballon. De ballon, van soms wel 30 meter hoog, is op een gegeven moment bijna niet meer te houden, de mannen kunnen de ballon niet meer vasthouden, de vier tot 12 passagiers stappen op dat moment heel snel in het mandje en de piloot (jawel zo heet ie echt) bestuurt vanaf dat moment de grote ballon met zijn handen op de twee gasbranders, op weg naar telkens weer een onbekende eindbestemming. Met een radio-ontvanger houdt hij onderweg het overige (lucht)verkeer goed in de gaten.

De wind voert de ballon en gondel in een stille tocht over rivieren en sloten, langs dorpjes sportvelden, boerderijen en weilanden met koeien en paarden, mensen op de grond hoor je gewoon praten, een geweldige ervaring!

Op de plaats van de landing ontvangen de ballonvaarders nog vaak een rituele doop met de elementen water, lucht en vuur, de oer-symbolen van deze aarde!

Een luchtballon wil nadat deze door warme lucht is opgeblazen, snel van start….

Enige ons bekende vertrekdata 2022* vanuit het Schollenbos zijn

(let wel dit is een planning en vaak afhankelijk van het weer en het aantal boekingen op de dag van vertrek)

Geplande
Datum 2022*
Startplaats
Schollebos
Ballon-
Organisatie
Verzameltijd
op startveld
vrijdag 17 juniCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger19:00 uur
zaterdag 18 juniCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger19:00
woensdag 22 juniCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger19:00
woensdag 20 juliCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger18:45
zaterdag 23 juliCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger18:45
zaterdag 06 augustusCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger18:30
zondag 14 augustusCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger18:15
zondag 21 augustusCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger18:00
zondag 28 augustusCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger17:45
zondag 11 septemberCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger17:00
zaterdag 17 septemberCapelle a/d IJsselDe Luchtreiziger17:00

* Deze planning is verre van volledig. Of er inderdaad wordt vertrokken, hangt sterk af van het weer op de betreffende dag. Ballonvluchten kunnen nog vlak voor vertrek worden geannuleerd door onvoldoende wind of wegens slechte weersomstandigheden!